Sunday, February 27, 2011

Nothing

 
 
 
"I promise to be a good listener
to be there through thick and thin
good and bad times
a shoulder to cry on
a smiling face
to always be trustworthy and honest
but never judgmental
I promise to be a fabulous friend"






p/s: terima kasih kerana memahami saya dan terima kasih juga  sebab bagi pinjam charger...hehehe

Saturday, February 26, 2011

Sekadar Luahan Hati

"When life gives you a hundred reasons to cry, 
show life that you have a thousand reasons to smile"
WOW!!!saya sangat suka quotation nie..sebab ape??sebab quotation nie mempunyai maksudnya yang tersendiri dan tersirat yang akan meninggalkan kesan yang sangat mendalam kepada seseorang yang betul-betul memahaminya.. Apabila kita hidup di dunia yang fana ini, kita sebagai hamba ALLAH dan khalifah di muka bumi ini tidak boleh mengelak dan harus menghadapi segala cabaran dan ketentuan yang telah ditetapkan oleh-Nya... Kita harus akur dengan segala ujian dan ketentuan yang telah ditetapkan oleh ALLAH kepada sekelian makhluk-Nya di muka bumi ini...
Apabila kita menghadapi saat-saat yang sukar dan betul-betul memerlukan seseorang untuk mendengar segala masalah,problems,problemo and whatsoever, jangan lupa yang ALLAH selalu ada di sisi kita... Kita harus bersyukur bahawa segala ujian dan cabaran yang berlaku kepada kita di muka bumi ini sebenarnya adalah ujian dari ALLAH s.w.t kepada kita.. Dan kita harus ingat juga bahawa setiap ujian yang ALLAH turunkan kepada kita adalah tanda sayang ALLAH kepada kita.. ALLAH tidak akan menurunkan ujian yang kita sendiri tidak dapat menanganinya... Setiap ujian itu based on our kemampuan...
So, apabila kita berada dalam kesusahan ingatlah bahawa ada orang yang sayang kita... Tunjukkan kepada diri kita sendiri yang kita mempunyai seribu alasan untuk senyum dan gembira apabila sesuatu perkara berlaku (jangan senyum sorang-sorang dah la)... Dan ingatlah bahawa kawan-kawan disekeliling kita adalah orang yang dapat membuat kita tertawa, happy dan juga sedih...
Kepada kawan-kawan saya yang saya sayang,  
terima kasih, thanks, arigato, kamsahamida, muchos grasias, toche di atas segala bantuan yang diberikan... saya sangat bersyukur mempunyai kawan seperti kalian semua... tanpa anda, siapalah saya..
Kepada orang yang selalu dengar luahan hati saya tatkala saya lagi happy, sedih, tension, geram, sakit hati, tak tahu nak buat apa and macam-macam lagi, 
saya sangat berterima kasih sebab ALLAH kurniakan kepada saya sahabat seperti anda.. sayang kamu.. segala perbuatan dan nasihat yang anda berikan sangatlah saya hargai dan anda harus ingat yang saya akan ingat anda sampai bila-bila.. seriously, segala nasihat dan tunjuk ajar yang diberikan akan saya tanam, simpan, save as dalam otak saya sampai bila-bila... 
Sebab itulah saya sangat suka akan quotation di atas nie.. saya sangat memahami benda ini dan buat mereka yang betul-betul memahami ayat tersebut, dia akan mempunyai bukan setakat seribu alasan, tetapi sejuta alasan untuk terus senyum..
Come on people, when life gives you a hundred reasons to cry, show life that you have a thousand reasons to smile....
 
p/s : saya sangat bersyukur mempunyai kawan,sahabat, teman seperti anda

Thursday, February 24, 2011

You Make Me CRAZIER!!!!


video

I've never gone with the wind
Just let it flow
Let it take me where it wants to go
Till you open the door
There's so much more
I've never seen it before

I was trying to fly
But I couldn't find wings
Then you came along
And you changed everything

You lift my feet off the ground
Spin me around
You make me crazier, crazier
Feels like I'm falling and I
I'm lost in your eyes
You make me crazier,
Crazier, crazier

Watched from a distance as you
Made life your own
Every sky was your own kind of blue
And I wanted to know
How that would feel
And you made it so real

You showed me something that I couldn't see
Opened my eyes and you made me believe

You lift my feet off the ground
Spin me around
You make me crazier, crazier
Feels like I'm falling and I
I'm lost in your eyes
You make me crazier,
Crazier, crazier, oh

Baby, you showed me what living is for
I don't want to hide anymore

You lift my feet off the ground
You spin me around
You make me crazier, crazier
Feels like I'm falling and I
I'm lost in your eyes
You make me crazier,
Crazier, crazier
Crazier, crazier

I love this song so freaking BAD!!!!

Wednesday, February 23, 2011

Today I'm SAD

Memang sudah menjadi lumrah alam yang sesekali dalam hidup kita,
...kita akan rasa sedih,gembira,seronok...
...tidak suka akan sesuatu,marah,sayang,benci dan sebagainya...
...and as human being,we cannot avoid these....
...kind of feeling from 'disturbing' our life....
...we've to accept it no matter what are the consequences...
...either we like it or not, it doesn't matter anymore...

...Today, i don't even know what was wrong with...
...my attitude,my mood,my feelings...
...bila tengok saja budak tue,mood yang tengah gumbira...
...terus jadi tak terkawal...
...sometimes aku marah sangat-sangat kat dia...
...sometimes perasaan marah tue hilang...
...pulak bila aku jumpa dia...

.......ENTAHLA.......

Tuesday, February 22, 2011






"TERIMA KASIH KERANA MENGEMBALIKAN SEYUMAN ITU"









Friday, February 11, 2011

Surat Dari Anak Mak Yang Dah Tak Nakal

Mak...
Terlalu bosan rasanya duduk membilang hari...
Dah hampir sepuluh bulan mak pergi
Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan sejuk syahdu masih terasa lagi nih...
Mak tau tak...
itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter dewasa...
dan itu juga terakhir kalinya
Emmmm...rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh...
nak tinggal kan anak-anak mak... nak tinggal kan dunia fana ni...
Mak macam dah sedia...
Seminggu sebelum tu...
Mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai...
Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu...
Tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih...
Kakak pun rasa hairan...
Mak tak penah buat gitu...
Pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak...
Tapi mak seolah-olah tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran siam ...
Kengkadang siaran indonesia ...
Mak terus tekun menganyam...
Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak ke kuburan...
Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah bersih-bersih...
Pastu mak jemur karpet-karpet. ..
Pastu mak ubahkan sofa ke tempat lain..
Mak biarkan ruang tu kosong..
Rupanya kat situ jenazah mak diletakkan...
Paling menarik sekali mak bagitau kat maner sume duit dan barang kemas mak..
Ada kat dalam almari...
Ada kat dalam dalam beg...
Ada dalam ASB...
Ada kat dalam Tabung Haji..
Mak cakap tak berapa cukup lagi...
Ada kat dalam gulung tikar...
Masa tu mak perasan takk..??
Kiter gelak sakan bila mak bagitau duit dalam gulung tikar...
Kiter kata mak ni memang pesenn lama laaa...
Mak cuma gelak jer...
Eeemmm..bahagiaa nya saat ituu...

Mak... Hari tu hari sabtu 18 Ogos 1999 pukul 3 petang mak tiba-tiba sakit perut...
Bila malam tu kiter sampai dari KL...
Mak dah dalam kesakitan.
Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk...
Mak tetap takmau pi hospital...
Dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk..
Mak kata mak takmau duduk dalam hospital...
Tapi kiter berkeras juga pujuk..
Nanti di hospital ada doktor...
Ada ubat untuk mak..
Kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut jer...
Mak tetap tak bersetuju...
Mak memang degil..
Tak salah, anak mak yang ni pon mengikut perangai mak tu..
Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk...
Mak sakit perut sampai nak sentuh perut mak pon sakit
Kami adik beradik sepakat hantar juga mak ke hospital...

Mak...
Ampunkan kami semua...
Kami nak mak sehat...
Kami sayang mak...
Kami tak mau mak sakit...
Kami terpaksa juga hantar mak ke hospital...
Ampunkan kami yer mak...
Mak... Malam itu abang bawa mak ke hospital
Dan itu lah pertama dan terakhir kali mak naik kereta kiter...
Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak
Kiter kata nak beli kereta...
Mak asyik tanya ajer..
Cukup ker duit..
Kiter jawab pula...
Kalau tak cukup, mak kan banyak duit...
Mak gelak ajerr...
Lepas tu bila kereta kiter sampai...
Mak buat kenduri kesyukuran...
Dan kiter masih ingat lagi...
Bila kiter eksiden terlanggar Ah-Chong naik motor...
Punya la kiter takut...
Kiter warning kakak kiter jangan sesekali bgtau kat mak...
Bila balik sahaja kampong...
Kiter cepat-cepat simpan keta dalam garaj...
Tapi mak perasan juga bumper depan kemek...
Mak tanya kenapa...?
Selamba jerr kiter jawab terlangar pokok bunga...

Mak...
Tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau...
Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar...
Mak, kiter menipu mak kan ...
Ampon kan kiter...
Mak...
Jam 4.30 pa gi 19 Ogos 2006
Bila tiba aja kat hospital...
Nurse tengah balut mak dengan kain putih...
Mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital...
Mesti mak nampak abang cium dahi mak...
Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak...
Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu...
Mesti mak nampak semua tu kann... kann... kannn...
Mak tau tak...
Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter mamandu dalam keadaan separuh sedar...
Adik kat sebelah diam melayan perasann...
Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini...
Jalan di depan terasa makin kelam...
Airmata dah tak mampu di tahan...
Masa tu seandainya apa-apa terjadi di jalan itu kiter rela...
Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga...
Di sebab kan pagi masih awal, jadi jalan tu lenggang..
Kosong...sekosong hati ini...
Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar suasananya...
Terasa syahdu dan sayu...dinginnnn...
Mak...
Kiter masih ingat lagi...
Kiter baca AlQuran kat tepi mak temankan mak...
Jam 11.00 pagi mak di mandi kan ...
Anak2 mak yang pangku masa mak mandi...
Mak mesti rasa betapa lembut nya kami mengosok seluruh tubuh mak...
Kiter gosok kaki mak perlahan lahan...
Mak perasan tak...?
Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter...
Dia kata... "dikk...jangan nangis... kalau sayang mak jangan buat gitu... jangan nangis ya.."
Bila makcik tu kata gitu...
Lagi laaaa... laju airmata ni..
Tapi kiter kawal supaya tak menitik atas mak...

Mak...
Sampai takat ini surat ni kiter tulis...
kiter nangis ni...
Ni kat dlm bilik...baru pukul 4.00 pagi...
Takder orang yang bangun lagi...
Kiter dengar nasyid tajuk "anak soleh" kiter sedih...
Kiter rindu kat mak..!
Takpa la...
Nanti bila kita selesai sembanyang subuh,
Kiter baca yassin untuk mak...
Mak tunggu ya..!
Mak..
Sebelum muka mak di tutup buat selamanya...
Semua anak-anak mak mengelilingi mak...
Menatap wajah mak buat kali terakhir...
Semua orang kata mak seolah-olah senyum aja...
Mak rasa tak...
Masa tu kiter sentuh dahi mak...
Kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk...
Kiter tak mampu nak cium mak...
Kiter tak daya...
Kiter tuliskan kalimah tauhid kat dahi mak dengan air mawar...
Airmata kiter tak boleh tahan...
Mak mesti ingat kan yang anak mak ni jadi imam solat jenazah untuk mak...
Tapi kite suruh tok imam bacakan doa sebab kite sebak...
Jam 12 tengahari mak diusung keluar dari rumah...
Akak pula dah terkulai dlm pelukan makcik...
Badan akak terasa panas...
Makk...
Anak mak yang seorang tu demam...
Mak tauu...
Cuma akak sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak ke tanah perkuburan.. .
Mak... Hari-hari ku lalui tanpa kewujudan mak lagi...
Begitu terasa kehilangan mak...
Boleh kata setiap malam selepas maghrib anak mak ini berendam airmata...
Dan sampai satu tahap...
Masa tu malam jumaat selepas maghrib...
Selepas kiter baca yassin ngan kawan-kawan...
Entah kenapa biler kat bilik kiter keluarkan gambar-gambar mak pastu apa lagi...
Semakin kiter tenung terasa semakin sayu...
Tangisan tak dapat dibendung...
Mak tauu...
Kiter cuba bertahan...
Memujuk diri sendiri tapi tak juga reda...
Kiter rasa nak telefon mak...
Nak cakap dengan mak...
Anak mak yang ni dah tak betul kan ...????
Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon kampong...
Kiter cakap dengan kakak..kiter nangis lagi...
Puas la kakak memujuk kiter...
Akak kata... "tak baik laa nangis aje.. doa lah untuk mak.."
Dan akhirnya akak juga nangis...
Mak tau tak..
Di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati...
Rasa nyilu sangat...
Menusuk-nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni...
Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma...
Hanya sedekah al-fatihah kiter berikan...
Mak...
Cukup la sampai sini dulu...
Kawan kiter dah ketuk pintu bilik tu...
Kejap lagi kami nak pergi solat subuh kat masjid...
Selalunya, kiter yang bawak mak naik motor kan ...
Kali ni kiter jalan kaki dengan kawan pulak...
Esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah pula...
Mula-mula kiter tak tau nak hantar mana surat nih...
Pastu kawan kiter bgtau...
Simpan je buat kenangan..
Kiter cuma tau alamat ni aje...
Takper yer mak...k
Kiter kasi orang lain baca...
Kiter stop dulu...
sebab kawan kiter dah lama tunggu tu...
akhir kata untuk mak
I LOVE YOU SO MUCH
Dan jutaan terima kasih kerana membesarkan kiter...
Memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah..
Sampai masuk universiti..
Sampai kiter boleh rase naik kapal terbang...
Boleh rasa duduk kat negara orang... sampai akhir hayat ini jasa mak tak akan mampu kiter balas..



Sekian terima kasih,
Yang Benar,
Anak Mak Yang Dah X Nakal



Credited to I LUV ISLAM

p/s: rasa di hati hanya ALLAH yang tahu...

Saturday, February 5, 2011

Perjalanan yang sukar

 

Alhamdulillah..Akhirnya aku dan kawan-kawan aku (acap,paan,ramdzan) telah selamat sampai di UIA pagi tadi...Perjalanan yang kami tempuh untuk sampai ke taman ilmu dan budi ini sungguh sukar...bukan apa,banyak gila rintangan,dugaan,cabaran dan seangkatan dengannya yang terpaksa kami berlima tempuhi...aik??? lima??? bukan 4 je ke??? hahahahaha...ok-ok...mai cini cek nak bercerita kat hampa..hahaha...

First of all, aku ngan paan p kenduri kahwin safwan kat Guar Perahu,Penang.. bukan apa,alang-alang nak balik KL,singgah dulu kat Penang..at least isi perut ja...hohoho...nak dijadikan cerita,masa kami sampai kat Penang tue, Safwan & pasangannya (sori x taw nama) pun baru sampai..hahaha... kira-kira macam kami ini ikut sekali la rombongan pengantin tue...hehehehe...mana x nya,sampai-sampai ja, terus dorang panggil duduk dekat dengan meja pengantin.. makan sekali dengan depa(mereka)... hahaha..memang kena time la kami sampai waktu tue...apa lagi,makan la dengan raja sehari..sangat sedap woo...sapa x p rugi..hahaha...layanan dari pihak keluarga pengantin pun sangat bagus...masa tengah makan tue, kelihatan haziq,syafiq iqbal,acap & sorang putri nie datang...asal depa dah sampai lama dah..tapi p supermarket jap..beli hadiah untuk pengantin...hahahaha...guess who is the princess yang ikut dorang time tue??? jawapannya PUTRI AIMI NADHIRAH, seorang yang kelakar and x kering gusi bila den tengok dia..bukan pa, dia suka gelabah dan kegelabahannya itu mencuit hati.. hehehhee...aimi,sory ek...hahahaha

Lepas ja abes makan, lebih kurang pukul 3,kami bertolak balik UIA...time tue la jugak ramdzan tepon paan nak tumpang sekali balik UIA sebab tiket bas abes..hehhehehe...kasihan...so,kami p ambek dia dulu...aimi pun ikut sekali sebab haziq nak balik Perak lewat ckit...sebab tue dalam kereta tue jadi 5 orang...hahahaha... Time nie la perjalanan kami jadi semakin lama semakin sukar...sebab??? hahahahaha.. mana x nya, nak keluar g plaza tol sg dua,penang pun kat sejam dari umah pengantin...bukan pa, kereta banyak giiiiillllllaaaaaa (buat terok sikit)...hahaha

Ingat kat penang ja,tapi sampai rawang traffic jam...so,kami dengan sabaunya (mcm orang melaka cakap) terpaksa menempuh halangan-halangan yang sudah sememangnya sukar untuk sampai ke checkpoint yang seterusnya.. hehehe...macam main explorace pulak..asal dengar ja lagu sebab time tue semuanya pasif..maklumlah,perut dah diisi dengan bekalan-bekalan yang secukupnya...hahahaha... masuk ja perak,ya ALLAH,kereta banyak nak mampos...memang la kan,balik time-time macam nie... mana taknya, semua orang pakat nak berhimpun kat KL...cuti CNY la katanya...hahahaha.. aku rasa time raya puasa x sesak macam nie..hahahaha
tapi xpa la kan, time-time tengah macet ( sesak ) macam nie,ramdzan start bersuara dan menjadi aktif...dan bila aku instigates dia, paan ngan acap aiding dia, apa lagi, macam orang x ingat dunia la jadinya..macam-macam dok bercerita,buat lawak sana sini,cerita hantu la, main teka teki,menyanyi...hahahha.. 

aimi???apa yang dia buat??? dia conspire kami ja...dengan ketawa ckit-ckit bila dengar lawak yang kami buat...bukan pa,at least x la tertekan dalam kereta tue..dah la tepi kanan kiri penuh kereta...semua nak laju..yang x dak kecemasan pun pulun dok buat terok...bagi lampu kecemasan n guna lorong kecemasan seadanya... ai,geram kot...sesuka hati ja guna.. 

"kalo ada emergency time tue macam mana??? sapa nak bertanggungjawab??? pokok??? kereta??? jalan??? burung-burung yg tengah terbang??? side mirror???"

ntah la...sometime tue bengang dengan sikap sesetengah pemandu kat M'sia nie..

sampai kat Perak,drop aimi kat citu...mak dia datang ambik...n kami pun sambung la perjalanan kami menuju ke Garden of knowledge n virtue nie...hahahhaa. tapi kami ikut jalan bawah...x guna highway sebab tekanan yang selalu ditekan oleh pemandu-pemandu kereta yang lain membuatkan kami tertekan dengan menekan brek,minyak seadanya..hahahaha...sampai kat tanjong malim,berhenti makan jap..tue pun dah dekat kul 11 mlm...lpas ja mkn, terus balik UIA...dekat rawang ja kami start guna highway balik..sampai UIA pun dekat kul 1:30 macam tue..lepas kena temuramah,soal siasat dengan pak guard, baru boleh masuk...hahaha... memang letih..perjalanan yang mengambil masa 4-5 jam dah menjadi double sampai ambik masa 8-9 jam...jgn dok tanya la kami penat ka tak sebab hanya manusia yang sihat ja paham perasaan kami..hahahaha...k lah.. panjang pulak aku bercerita kat cini..heheheehe..

p/s: ramdzan,paan,acap...lepas nie nak balik dgn hampa lagi...sngt seronok!!!!!

Friday, February 4, 2011

Kebahagiaan & Kesedihan Dalam Perpisahan

Semester @ Mid Break dah nak habis..tinggal lagi 2 hari je lagi...and of course lepas nie nak kena balik gombak...macam x puas ja cuti seminggu...mana sempat nak spent time ngan family...hahaha...
time-time macam nie la pelbagai perasaan dan emosi bermain, berjalan, bercakap, berberbeeber papa je la dalam fikiran dan jiwaku..... sedih..bahagia...sedih...bahagia... sebab pa sedih??? sebab pa bahagia??? mesti ada sebab kan??? xkan tetiba ja nak gelak ketawa and at the same time tetiba ja teqeyak @ nanges...kang orang cakap..."pehal ngan mamat sorang nie??? gila ka apa..sengeh sorang-sorang...teqeyak sorang-sorang...hahaha"

mai cini cek nak habaq....sedih sebab nak tinggalkan umah...mana cukup cuti seminggu...xdan nak main ngan adik-adik... xpuas mkn masakan mak..hahahhaha... (saya anak mak taw)... hehehhee
tue sebab sedih...sebab bahagia plak,ntah la... banyak sebab sebenarnya.. salah satunya sebab nk jumpa kawan-kawan...bergurau senda,bergosip sana sini (ehem-ehem), outing sama-sama.. macam-macam lagi la... yang penting saya nak jumpa orang tue!!!!...hahahaha
besok dah nak balik...tumpang paan...PAAN, terima kasih no sebab sudi menumpangkan aku... hahaha
and besok jugak nak p kenduri kawen kat penang..  

kepada SAFWAN, chukaheyo...congratulation... barakallahulakuma wa barakah for your wedding... may ALLAH bless u and ur lovely wife till the end of your life....

kepada NIK FARHAN & KAK SYA,congratulations on your wedding also...sorry sangat-sangat sebab x dpt hadirkan diri...jauh la...n nk g kelate tue bkn nya dekat...jaoh tue...hahhaa

k lah..banyak plak aku bermadah kat cini..tata..wassalam

P/S: SEKARANG MUSIM KAWEN..BILA LA AKU NAK KAWEN???HAHHAA